Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.05.2019

430. mornariški divizion na regijskih vajah z vsemi zmogljivostmi

Dejaven člen letošnjih regijskih mednarodnih vojaških vaj je tudi 430. mornariški divizion z vsemi svojimi zmogljivostmi. Od četrtka, 16., do četrtka, 30. maja, Odred za specialno podvodno delovanje sodeluje s skupino potapljačev mornarice vojske Črne gore. Najprej sta obe enoti opravili vrsto integracijskih urjenj, med katerimi so pripadniki obeh vojsk preverili pripravljenost na podvodni pregled območja delovanja z različnimi metodami ter varovanje pristanišča pod vodo in na površini. V nadaljevanju bosta združeni enoti partnerskih vojsk pregledali plovne poti s sonarji in protibombno pregledali privezno mesto, na katero konec meseca vplujeta zavezniški ladji. Podvodni del območja izkrcnega dela pristanišča bodo pripadniki nadzirali tudi s sistemom za odkrivanje oseb, predmetov in plovil pod vodno gladino (SIPOD – SONARDYNE SENTINEL). Skupaj se uri 14 pripadnikov Odreda za specialno podvodno delovanje in 8 članov skupine potapljačev mornarice vojske Črne gore.
 
Pripadniki večnamenske ladje Triglav in hitre patruljne ladje Ankaran medtem načrtovano plujejo v slovenskem teritorialnem morju in zagotavljajo širše zavarovanje območja na morju. Pripadniki Voda za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev pa so že včeraj odpotovali na hrvaško vadišče Slunj, kot del slovenskega vojaškega kontingenta, katerega jedro tvori 72. brigada Slovenske vojske.

Med regijskimi vajami, ki se letos odvijajo pod skupnim geslom Močnejši skupaj, pripadniki 430. mornariškega diviziona skupaj z zavezniki urijo postopke poveljevanja in kontrole ter različne taktične postopke na morju. Na ta način vzdržujejo oziroma dvigujejo usposobljenost in pripravljenost na ustrezen odziv v spremenjenem varnostnem okolju.

Mornariška enota Slovenske vojske je odgovorna za varovanje morja v območju izkrcevalnega pristanišča, odkrivanje neeksplodiranih ubojnih sredstev in pirotehnično podporo dejavnostim na kopnem. Naloge načrtuje in vodi pomorski operativni center 430. mornariškega diviziona.

Slovenska vojska in v njenem imenu 430. mornariški divizion tradicionalno dobro sodeluje z mornarico Črne gore že od začetka njene samostojnosti, razglašene leta 2006. Takrat so posadke prvič skupaj sodelovale na vaji Adrion Livex v Italiji. Skupno sodelovanje je najbolj dejavno znotraj pobude Adrion, obe vojski pa ga dopolnjujeta z dvostranskimi dejavnostmi, kot je vaja Adrian Pool, in različnimi usposabljanji (npr. usposabljanje protiminskih potapljačev). Že junija pa bodo, v teritorialnih vodah Črne gore, povezljivost znova krepili na vaji Adrion Livex, na kateri bo Slovenska vojska sodelovala z večnamensko ladjo Triglav. 

Fotografije: poddesetnik Damjan Vodenik