Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.10.2012

26. slovenski kontingent v silah KFOR polno operativen

V petek, 28. septembra, je v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći na Kosovu potekala slovesna primopredaja dolžnosti med slovenskima kontingentoma v silah KFOR.

Dosedanji poveljnik 25. kontingenta podpolkovnik Gregor Ribnikar je dolžnost poveljnika slovenskega kontingenta in hkrati namestnika poveljnika Večnacionalne bojne skupine Zahod (Multinational Battle Group – West, MNBG-W), predal poveljniku 26. kontingenta podpolkovniku mag. Blažu Tomšiču.

Predaje dolžnosti se je udeležil poveljnik Večnacionalne bojne skupine Zahod polkovnik Sebastiano Longo, ki je v svojem govoru pohvalil profesionalnost Slovenske vojske ter se pripadnikom in pripadnicam 25. slovenskega kontingenta zahvalil za dobro sodelovanje pri izvrševanju skupnih ciljev zavezništva. Slovesnosti sta se udeležila tudi brigadir mag. Bojan Pograjc, namestnik poveljnika sil KFOR, ki je v govoru poudaril našo zavezanost pri zagotavljanju reda in miru ter svobode gibanja na območju delovanja, ter veleposlanik Republike Slovenije na Kosovu njegova ekscelenca Jože Hlep.

26. slovenski kontingent šteje 305 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Glavnino kontingenta, ki bo nastanjena v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći, predstavljata manevrski četi 20. motoriziranega bataljona. V sestavi kontingenta so še logistični vod, pet skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element. Nekaj pripadnikov svoje delo opravlja v poveljstvu operacije KFOR v Prištini in v regionalnem poveljstvu Zahod v Peći. Naloge kontingenta ostajajo nespremenjene ter vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem ter varovanje objektov posebnega pomena, kot je Pećka patriarhija.