Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.09.2011

26. kongres IFMS V Garmisch-Partenkirchnu

Nemška nacionalna organizacija Kameradenkreis der Gebirggstruppe je med 20. in 24. septembrom 2011 v Garmisch-Partenkirchnu organizirala že 26. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov (International Federation of Mountain Soldiers – IFMS). Kongresa sta se poleg devetih polnopravnih držav članic (Avstrije, Francije, Italije, Nemčije, Poljske, Slovenije, Španije, Švice in ZDA) udeležili tudi Bolgarija in Črna gora, ki imata status opazovalk. Kongres, ki je potekal v delovnem in prijateljskem vzdušju, je znova potrdil zavezanost držav članic k skupnim vrednotam vojaških gornikov. V razpravah so generalni sekretar IFMS brigadir mag. Bojan Pograjc in predstavniki nacionalnih organizacij predstavili opravljeno delo ter pripravili nekaj pobud za delovanje te številčne mednarodne organizacije v prihodnosti.
Organizacijska rdeča nit kongresa je bila aktivnejše sodelovanje tako nacionalnih združenj kot tudi IFMS z aktivnimi gorskimi enotami v posameznih državah. Vodilna strokovna tema kongresa je bila vpliv okoljsko-podnebnih sprememb na delovanje gorskih enot. Odmevno predstavitev je v imenu slovenske delegacije predstavil slovenski Večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje.
V zahtevni vaji manevrskega delovanja gorskih enot na težko prehodnem in goratem zemljišču, ki jo je za delegate kongresa pripravila in izvedla gorska šola nemške vojske iz  Mittenwalda, so sodelovali tudi pripadniki VN COGB in 132. GORB Slovenske vojske.
Med sklepno prireditvijo kongresa, na kateri je bil častni govornik minister dr. Marcel Huber, je brigadir mag. Bojan Pograjc zaslužnim članom nacionalnih delegacij podelil medalje IFMS. Prejemnika sta bila tudi brigadir (v pokoju) Janez Kavar in podpolkovnik Boštjan Blaznik.
Izvedba kongresov IFMS po Chamonixu, Bledu in sedaj Garmisch-Partenkirchnu je vse odličnejša, tako da vsakega naslednjega organizatorja – v letu 2012 bo to Španija – čaka še več dela, usklajevanja in priprav.