Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.10.2008

21. svetovno vojaško prvenstvo v kolesarstvu odprto

V Novem mestu je bila včeraj, 2. oktobra, otvoritev 21. svetovnega vojaškega prvenstva v kolesarstvu. 10 pripadnikov Slovenske vojske se bo od 2. do 5. oktobra udeležilo 21. svetovnega vojaškega prvenstva v kolesarstvu in 4. prvenstva Slovenske vojske in policije v cestnem kolesarstvu. Tekmovalci prihajajo iz Avstrije, Bahreina, Belgije, Francije,Irske, Italije, Nizozemske, Poljske, Slovaške, Šri Lanke, Združene države Amerike in Slovenije. Skupaj 74 pripadnikov iz 12 držav.

Slavnostni govornik je bil generalpodpolkovnik Albin Gutman. V svojem nagovoru je general poudaril: »Malo je trenutkov, ko imamo priložnost na srečanju gostiti  hkrati toliko vrhunskih športnikov. V slovenski vojski imamo potrebo po krepitvi športnega duha. Vztrajnost, moč, profesionalnost in dobra volja so sporočila, ki ga vi športniki uspešno širite med poklicnimi vojaki. Uspehi se ne zgodijo sami po sebi, uspehe je treba graditi in jih zgraditi. Zgodbo, ki jo razvijate v kolesarskem športu se ni zgodila sama po sebi. Vsi vi veste kaj želite, premagali boste najzahtevnejše napore.  To bo zgodba o naporih, o znoju, o žuljih ter velikih željah. To pa zato, ker ste  nepopustljivi in odločeni.«

Organizator letošnjega svetovnega prvenstva v kolesarstvu je Slovenska vojska, ki je polnopravna članica CISM-a od leta 1992. Svet za mednarodni vojaški šport – CISM (Conseil International du Sport Militaire) je bil z namenom prispevka k mednarodnemu miru ustanovljen 18. februarja 1948. V svet, ki je tudi partner Mednarodnega olimpijskega komiteja, je vključenih 127 držav sveta, katerih pripadniki varnostnih sil nastopajo v več kot 30 športnih panogah.