Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.07.2018

2. kontingent Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji predal dolžnost

V četrtek, 5. julija, je bila v bazi Adaži v Latviji slovesna predaja dolžnosti med 2. in 3. kontingentom Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost. Stotnik Gorazd Stergar je dolžnost predal svojemu nasledniku, majorju Matjažu Žbogarju.

Glavnino prvih dveh kontingentov je tvoril večnamenski vod JRKBO, v 3. in 4. kontingentu bo Slovenska vojska prispevala k skupnim naporom misije z izvidniškim vodom. Ostali elementi so ostali nespremenjeni, in sicer pripadniki v poveljstvu bataljonske skupine pod vodstvom Kanade, skupina usmerjevalcev združenega ognja, pripadnika vojaške policije in nacionalni podporni element.
Slovesnosti so se udeležili veleposlanik na Poljskem in v baltiških državah Robert Krmelj, namestnik poveljnika 1. brigade polkovnik Borut Cesar, poveljnik 1. brigade latvijskih oboroženih sil in poveljnik baze Adaži polkovnik Ilmars Lejinš ter najvišji nacionalni predstavniki sodelujočih držav.

Stotnik Stergar se je v svojem nagovoru zahvalil pripadnikom držav, ki sodelujejo v latvijski bataljonski bojni skupini, za tvorno sodelovanje. Podelil jim je tudi medalje in zahvalna pisma za odlično sodelovanje s slovenskim vojaškim kontingentom. Pohvalil je pripadnike 2. kontingenta ter se jim zahvalil za profesionalno in zelo dobro opravljeno delo. Novemu kontingentu in majorju Žbogarju za zaželel obilo sreče in uspehov v njihovi rotaciji.

Zbrane je nagovoril tudi polkovnik Cesar, ki je dejal, da je 2. kontingent odlično opravil svoje naloge, naslednjemu pa zaželel vse dobro. Verjame v njihov uspeh, saj je na misijo napotena dobro usposobljena enota.

Republika Slovenija deluje v bataljonski bojni skupini v Latviji pod vodstvom Kanade in ob soudeležbi Albanije, Češke, Italije, Poljske, Slovaške in Španije. Napoteni pripadniki Slovenske vojske sodelujejo pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti misije Okrepljena prednja prisotnost, kot so vaje, usposabljanja, premiki za zaščito lastnih sil in druge mirnodobne aktivnosti za zagotavljanje in vzdrževanje celovite in okrepljene odvračalne in obrambne drže Nata.