Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

31.07.2012

16. obletnica krsta hitre patruljne ladje Ankaran 21

Jutri, 1. avgusta, bo minilo 16 let od krsta hitre patruljne ladje Ankaran 21. Ta dan je ladjo v Izoli slovesno krstila Vida Mašera - Borovljev, sestra častnika jugoslovanske kraljeve mornarice in narodnega heroja Sergeja Mašere.
V koprsko pristanišče je hitra patruljna ladja super dvora MK II iz Izraela vplula 29. julija 1996. Pred prevzemom ladje je posadka opravila teoretični del usposabljanja in pripravo posadke, prav tako je osem pripadnikov enote v Izraelu opravilo usposabljanje za vzdrževanje in uporabo ladje.
Ladja je dolga 25,4 in široka 5,67 metra, z dizelskima motorjema pa lahko doseže hitrost do 42 vozlov. Oborožena je s topoma kalibra 20 mm in puškomitraljezoma kalibra 7,62 mm. Med njeno sodobno navigacijsko opremo spadajo satelitski sprejemnik, elektronska navigacijska karta in navigacijski radar za izvajanje taktične navigacije. Ladja je opremljena tudi s sodobno opremo za dnevno in nočno opazovanje oziroma opazovanje ob zmanjšani vidljivosti ter s telekomunikacijsko opremo za vzpostavljanje standardnih pomorskih zvez in zvez za vojaške namene.
Prvi poveljnik ladje je bil Andrej Androjna. Ladji so poveljevali še Aleš Kocjančič, Ivan Žnidar, Gorazd Škorjanc, Bogomir Tomažič, Andrej Pečar, Simon Vrabec in Gregor Leskovšek. Sedanji poveljnik, ki poveljuje 12-članski posadki, je poročnik fregate Dejan Lenič.
Posadka opravlja številne naloge, njeni posebnosti pa sta iskanje in reševanje v slabih vremenskih razmerah ter ponoči.
Urjenje na Ankaranu ni omejeno le na slovenske teritorialne vode, saj posadka nekajkrat na leto pluje tudi v mednarodnih vodah, kjer izvaja različna usposabljanja na odprtem morju.
Najdaljši plovbi ladje sta bili leta 2005, ko se je udeležila Natove vaje Cooperative Engagement v Albaniji, in leta 2009 na vaji Adrion Livex prav tako v Albaniji.
V šestnajstih letih delovanja je posadka Ankarana uspešno sodelovala z vojnimi mornaricami Italije, Hrvaške, Črne gore, Albanije, Grčije, Francije in ZDA ter se aktivno udeleževala številnih dvostranskih in mednarodnih vaj. Poleg sodelovanja z ladjami drugih držav ladja sodeluje v vajah zaščite in reševanja, s civilno Policijo, Upravo za pomorstvo in z drugimi. Širši javnosti se je predstavila na številnih dnevih odprtih vrat, na Ankaranu pa so obvezno strokovno prakso opravljali tudi številni študenti Fakultete za pomorstvo.
Ladja Ankaran je hitra in zanesljiva vojaška ladja, primerna za patruljiranje v vseh vremenskih razmerah. Z izurjeno posadko, ki se nenehno usposablja, ponosno vije slovensko zastavo na krmi.