Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.11.2014

151. helikopterska eskadrilja z novim poveljnikom

V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki je bila danes, 21. novembra, krajša slovesnost ob predaji in prevzemu dolžnosti poveljnika 151. helikopterske eskadrilje. Dosedanji poveljnik podpolkovnik Rek Branko je bojni prapor enote predal novemu poveljniku majorju Igorju Lanišniku.

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Bojan Brecelj se je dosedanjemu poveljniku podpolkovniku Reku zahvalil za opravljeno delo in mu zaželel uspešno nadaljevalne vojaške kariere na dolžnosti višjega častnika za uporabo letalstva v poveljstvu 15. polka vojaškega letalstva.
V nadaljevanju je podpolkovnik Brecelj dejal, da novi poveljnik prevzema enoto na visoki usposobljeni in profesionalni ravni, hkrati pa poudaril, da major Lanišnik prevzema vodenje enote, katere pripadnik je nekoč že bil, kar je prednost za nadaljnje učinkovito opravljanje nalog helikopterske eskadrilje.

151. helikopterska eskadrilja z uporabo transportnih helikopterjev Bell 412 in AS 532 AL Cougar zagotavlja zračno podporo delovanja enot Slovenske vojske tako doma kot v tujini. Opremljenost helikopterjev omogoča sodelovanje pri iskanju in reševanju, vključno z zmogljivostjo za izvajanje bojnega iskanja in reševanja s helikopterjem. V sistemu zaščite, reševanja in pomoči opravlja naloge gašenja, reševanja v gorah in nujne evakuacije državljanov z območij prizadetih z naravnimi katastrofami.

Enota sodeluje s helikoptersko posadko v mednarodni operaciji in na misiji Kforja na Kosovu. Pred tem je od leta 1997 do 2007 sodelovala na misiji Sforja v Bosni in Hercegovini.