Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.05.2018

12. konferenca načelnikov generalštabov balkanskih držav

22. in 23. maja se je namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirka Alenka Ermenc v Beogradu v Srbiji udeležila 12. konference načelnikov generalštabov balkanskih držav. Namen pobude je krepitev regionalnega vojaškega sodelovanja med državami ter promocija miru in stabilnosti na Balkanu. Slovenija se je srečanja prvič udeležila leta 2010 in se srečanj udeležuje na povabilo kot opazovalka. Opazovalka je tudi Republika Hrvaška, ki pa se letos foruma ni udeležila.

Konference so se udeležili načelniki oz. namestniki načelnikov generalštabov Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Grčije, Makedonije, Romunije, Srbije in Turčije. Na povabilo predsedujočega forumu generala Ljubiše Dikovića so se foruma udeležili tudi predsedujoči Vojaškemu odboru Evropske unije general Mikhail Kostarakos, namestnik predsedujočega Vojaškemu odboru Nata general Steven Shepro in poveljnik Združenega poveljstva Nata iz Neaplja admiral James Foggo. Udeležence konference je nagovoril tudi minister za obrambo Republike Srbije Aleksandar Vulin.

Vsebina letošnjega srečanja je bila Varnost in obramba v kibernetskem prostoru – tveganja in priložnosti za uspešno regionalno sodelovanje. Udeležence konference je nagovoril  Karsten Geier, vodja štaba za koordinacijo politike na kibernetskem področju pri nemškem zveznem uradu za zunanje zadeve. Forumu je predstavil tveganja na kibernetskem področju ter možnosti za uspešno in učinkovito regionalno sodelovanje.

Brigadirka Alenka Ermenc je v nagovoru na konferenci izpostavila pomen regionalnega sodelovanja in povezovanja predvsem na področju skupnih vaj, usposabljanj in tečajev. Povedala je, da je Slovenska vojska tudi v prihodnje pripravljena aktivno sodelovati na tovrstnih aktivnostih v regiji, prav tako pa gostiti pripadnike držav iz regije na svojih aktivnostih. 

V okviru srečanja so bila predstavljena poročila koordinacijske skupine foruma in njenih delovnih pododborov. Turški generalmajor Necati Gündüz je predstavnikom foruma predstavil lastno varnostno oceno v regiji. V zadnjem delu konference so pripadniki Vojske Srbije forumu predstavili svoj Center za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo ter Center za usposabljanje za mirovne operacije.