Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.04.2012

1. humanitarni tek BRZOL Koraki sreče 2012 uspel nad pričakovanji

V petek, 30. marca, je v vojašnici v Cerkljah ob Krki potekal 1. humanitarni tek Brigade zračne obrambe in letalstva Koraki sreče 2012. V lepem, sončnem vremenu se je zbralo okrog 600 tekačev, tako pripadnikov Slovenske vojske in uslužbencev Ministrstva za obrambo kot tudi lokalnih prebivalcev, kar je preseglo tudi najbolj optimistična pričakovanja.

Udeležence teka je uvodoma pozdravil poveljnik Brigade zračne obrambe in letalstva podpolkovnik Jani Topolovec, ki je izrazil zadovoljstvo in hkrati ponos, da lahko s tovrstnim druženjem pomagamo sočloveku v stiski ter poudaril pomen humanitarnega duha in vrednot, še posebej v današnjem času. Zbrane je nagovoril tudi predsednik športno-humanitarnega društva Vztrajaj – Never give up Matej Markovič, ki se je vsem ljudem dobrega srca iskreno zahvalil za dobrodelni prispevek.

Tek, ki ga je organizirala Brigada zračne obrambe in letalstva v sodelovanju s športno-humanitarnim društvom Vztrajaj – Never give up, je sicer potekal na dveh trasah, in sicer na 10 in 4 km. Medijski pokrovitelj humanitarnega teka je bil RADIO AKTUAL STUDIO D.

Ob zaključku teka je bilo zbranih 2.936,20 EUR. Znesek je bil na licu mesta komisijsko predan predsedniku športno-humanitarnega društva Vztrajaj – Never give up Mateju Markoviču, ta pa jih bo izročil obema upravičencema oz. njunima zastopnikoma. Ob koncu so se številni udeleženci teka razšli zadovoljnih obrazov v upanju, da bo tovrstni tek potekal tradicionalno in da se ob podobni plemeniti priložnosti znova snidemo prihodnje leto.

Zgodba našega vojaka, kateremu bo namenjeno polovico zbranih sredstev, je kratka, jedrnata in tragična.

Vojak je pred leti med opravljanjem službenih obveznosti sovoznika doživel hude poškodbe, ki so mu za vedno spremenile življenje. 25-letnega mladeniča je nesreča prikovala na invalidski voziček, mu odvzela vid (slabo vidi le na eno oko) in mu tudi trajno poškodovala glavo. Da bi bila mera polna, se je zgodilo to fantu, ki mu tudi v domačem okolju ni bilo vse z rožicami postlano, kar je vse skupaj še poslabšalo ter ga na nek način tako še zmeraj pustilo samega sredi bojišča.

Sedaj je priložnost, da ga s skupnimi močmi odnesemo na varno in mu damo kanček tistega »zdravila«, ki ga tako nujno potrebuje – tistega, ki bo prižgal majhno luč v njegovi temi.

Druga polovica zbranih sredstev bo namenjena Lenartu. Lenart bo v letošnjem letu dopolnil sedem let in hodi v 1. razred osnovne šole. Rodil se je z Duchennovo mišično distrofijo, najtežjo obliko mišične distrofije, za katero je značilno postopno in nezadržno propadanje mišičnih vlaken. Otroci s to boleznijo hitro izgubijo sposobnost hoje, v glavnem pred dvanajstim letom starosti, pogoste pa so tudi sekundarne posledice mišične oslabelosti, kot so skolioza, kontrakture, srčna prizadetost in težave z dihanjem. Zdravila za zdravljenje Duchennove mišične distrofije še ni.

V zadnjem času je moč zaslediti uspešne rezultate terapije, ki bi Lenartu lahko olajšala in podaljšala življenje. Terapija, ki jo izvajajo v Teksasu, in naprava, ki bi Lenartu omogočila nadaljevanje terapij tudi doma, pa skupaj staneta 12.000 EUR.

Pomembno je, da smo tudi tukaj pokazali našo pripravljenost pomagati in ponudili Lenartu možnost, da se skupaj z nami za svoje otroštvo bori z vsemi svojimi močmi.