Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.10.2013

1. brigada uspešno izpeljala tekmovanje oddelkov Slovenske vojske

V torek, 15. oktobra, je na širšem območju Pokljuke in Bohinjske Bele v organizaciji 1. brigade potekalo tekmovanje oddelkov Slovenske vojske. Šest oddelkov (po en iz 10., 20. in 74. pehotnega polka, 132. gorskega polka, Rodovskega bataljona 1. brigade ter oddelka častnikov Šole za častnike na specializaciji za pridobitev vojaškoevidenčne dolžnosti pehota) s po 9 pripadniki se je pomerilo v psihofizični pripravljenosti, in sicer v različnih pogojih in s poudarkom na uporabnih vojaških veščinah.


Z začetkom pri Vojaškem objektu Rudolfa Badjure na Pokljuki so oddelki začeli tekmovanje z vzdržljivostnim orientacijskim pohodom do strelišča Mačkovec pri Bohinjski Beli. Na skoraj 30 kilometrov dolgi gozdni trasi so jih, opremljene z osebno oborožitvijo in opremo (skladno s pravili tekmovanja ne lažjo od 20 kilogramov), čakale različne delovne točke preverjanja vojaških veščin, od prepoznavanja signalov, oskrbe ranjencev ob aktiviranju minskega polja, ovir za preizkušanje voditeljskih sposobnosti in timskega reševanja nalog do meta ročne bombe, premagovanja strahu in razstavljanja osebne oborožitve v temnem podzemnem prostoru – bunkerju, spuščanja po vrvi ter streljanja.
Vsi sodelujoči oddelki so pokazali visoko mero pripadnosti ter pripravljenosti za vzdrževanje individualne in kolektivne usposobljenosti za opravljanje dodeljenih nalog. Dokazali so, da so oddelki tudi v Slovenski vojski najpomembnejša enota – tista, v kateri se individualne veščine posameznika nadgrajujejo s kolektivnimi, in tista celica, v kateri se vloga voditelja in skupinsko delo odražata v največji možni meri.

foto: des. Robert Cotič