Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.04.2017

1. brigada preverila zmogljivost Slovenske vojske v Evropski bojni skupini

Od ponedeljka, 3., do srede, 5. aprila, je 1. brigada izvedla šolsko alarmiranje zmogljivosti Slovenske vojske v Evropski bojni skupini (EUBG 2017-1) z namenom ugotavljanja pripravljenosti zmogljivosti Slovenske vojske v EUBG 2017-1. V sklopu preverjanja so izvedli šolsko alarmiranje ter preverili ustreznost skladiščenih materialnih sredstev in ustreznost postopkov v času alarmiranja.

Motorizirana četa EUBG se je po šolskem alarmiranju premaknila v Vojašnico barona Andreja Čehovina, od koder je iz zbirnega rajona izvajala naloge na terenskem usposabljanju z namenom vzdrževanja pripravljenosti. Motorizirana četa, ki jo, poleg glavnine pripadnikov iz 10. pehotnega polka, sestavljajo še pripadniki Rodovskega bataljona 1. brigade, 132. gorskega polka, 157. logističnega polka in skupina bolničarjev iz Vojaške zdravstvene enote, se dousposablja iz kolektivnih nalog spremstva konvojev, patruljiranja, vzpostavitve kontrolnih točk, zavarovanja civilistov in medicinske evakuacije. Z optimalno izkoriščenim vadbenim okoljem in kakovostnim delom vseh udeležencev usposabljanja je namera čete, da preide v drugo polovico obdobja pripravljenosti za potrebe EUBG 17-1 še bolje usposobljena za dodeljene naloge. 

Kontingent Slovenske vojske za EUBG 17-1 šteje 194 pripadnikov, sestavljajo ga motorizirana četa, skupina vojaških policistov, logistični podporni element ter posamezni pripadniki v poveljstvih bojne skupine in polka. Bojne skupine Evropske unije so bile ustanovljene kot sile za hitro odzivanje, s katerimi je Evropska unija sposobna hitro namestiti svoje enote in posredovati na območjih napetosti v polmeru 6.000 kilometrov od Bruslja. Bojna skupina šteje okoli 1.500 pripadnikov in je v celoti premestljiva, ob delovanju pa vzdržljiva od 30 do 120 dni. Njene naloge so ločevanje sprtih strani s silo, preprečevanje konfliktov, evakuacijske operacije, vključno z nebojnimi evakuacijami, ter podpora humanitarnim operacijam.

Slovenska vojska tako izpopolnjuje in širi sodelovanje v večnacionalni brigadi (angl. Multinational Land Force – MLF) s sodelovanjem v regionalnem združenju držav DECI ter tako pomembno prispeva k varnosti.

Fotografije: arhiv 1. brigade Slovenske vojske