Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.11.2016

1. brigada preverila pripravljenost voda vojaške policije za delovanje v Natovih silah zelo visoke stopnje pripravljenosti

Med ponedeljkom, 14., in petkom, 18. novembra, je 1. brigada Slovenske vojske v sodelovanju s Centrom za združeno usposabljanje izvedla ugotavljanje pripravljenosti voda vojaške policije, ki je namenjen za delovanje v Natovih silah zelo visoke stopnje pripravljenosti VJTF (Very High Readiness Joint Task Force).

Z namenom preveriti končne operativne zmogljivosti se je tako vod vojaške policije 1. brigade Slovenske vojske v ponedeljek, 14. novembra, postrojil v Vojašnici Edvarda Peperka. Po pregledu enote so se premaknili v Vojašnico barona Andreja Čehovina in na Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna, kjer so izvedli preverjanje bojnih postopkov in preizkus enote z izvedbo taktične vaje.

Na vrhu zveze Nato v Walesu septembra 2014 se je Nato z Akcijskim načrtom pripravljenosti obvezal k nadaljevanju izvajanja ukrepov varnostnih zagotovil v vzhodnih zaveznicah. Na zasedanju obrambnih ministrov v Bruslju februarja 2015 je bila potrjena okrepitev Natovih odzivnih sil (Nato Response Force – NRF) v okrepljene Natove odzivne sile (enhanced Nato Response Force – eNRF) z novo strukturo in vzpostavitvijo Sil zelo visoke stopnje pripravljenosti (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) s poudarkom na skrajšanju časa pripravljenosti določenih enot na 5–7 dni. Slovenska vojska bo v obdobju 2017–2019 v silah zelo visoke stopnje pripravljenosti eNRF sodelovala z vodom vojaške policije, s skupino CIMIC in srednjim transportnim helikopterjem.

Fotografije: Martina Podkrižnik, 1. brigada