Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.06.2016

1. brigada oblikovala zmogljivost za EUBG DECI 17-1

Slovenska vojska nadaljuje sodelovanje v regionalnem združenju držav – bojni skupini Evropske unije (EUBG), ki ga z brigado Julia vodi sosedna Italija, sodelujejo pa še Avstrija, Hrvaška in Madžarska. Prihodnje leto bo zmogljivosti SV v silah EUBG DECI 17-1 zagotavljala 1. brigada, ob podpori LOGBR se bo za morebitno delovanje v okviru bojne skupine usposobila do konca leta 2016.

Da bi sodelujoče enote preverile začetne operativne zmogljivosti, so se v četrtek, 30. junija, postrojile v Vojašnici Edvarda Peperka. Pod poveljevanjem poveljnika 10. pehotnega polka (10. PEHP) podpolkovnika Franca Kaliča in z nagovorom poveljnika 1. brigade brigadirja Romana Urbanča je zmogljivost SV za delovanje v EUBG DECI 17-1 tudi uradno oblikovana. 

Kontingent SV za EUBG 17-1 šteje 194 pripadnikov, sestavljajo pa ga motorizirana četa (MOTČ), skupina vojaških policistov, logistični podporni element ter posamezni pripadniki v poveljstvih bojne skupine in regimenta. Po fazi oblikovanja nadaljujejo s skupinskimi in specialističnimi pripravami, ki se bodo decembra končale s sodelovanjem na mednarodni certifikacijski vaji European wind. Tako bodo izpolnjeni pogoji za delovanje SV v okviru EUBG DECI 17-1, ki bo v visoki stopnji pripravljenosti od 1. januarja do 30. junija 2017.

Bojna skupina EU šteje okoli 1500 pripadnikov. Uporabijo jo lahko v polmeru 6000 kilometrov od Bruslja. V celoti je premestljiva in v primeru delovanja vzdržljiva 30 dni. Njene naloge v tem primeru so ločevanje sprtih strani s silo (angl. Separation of Parties by Force Operations), preprečevanje konfliktov (angl. Conflict Prevention), evakuacijske operacije, vključno z nebojnimi evakuacijami (angl. Evacuation Operations in a Non-Permissive Environment including Non-Combatant Evacuation Operations), ter podpora humanitarnim operacijam (angl. Assistance to Humanitarian Operations).

Besedilo in fotografije: stotnica Barbara Hanžič Visinski