Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.09.2016

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja na vaji Takojšen odgovor 2016

V sklopu vaje Takojšen odgovor 2016 se izvaja tudi zračni teden (Airweek), ki obsega usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku, tako iz zemlje kot iz zraka, ob podpori zavezniških letal F-16, letal Slovenske vojske Pilatus PC-9M, minometov kalibra 60 milimetrov in havbic kalibra 155 milimetrov.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in ZDA poteka v okviru zračnega tedna. Najprej se bodo usposabljali v Sloveniji na Počku, v drugem tednu vaje pa bodo usmerjevalci združenega ognja integrirani v aktivnosti pehotnih čet v okviru taktične vaje enot na hrvaškem vadišču na Slunju. Namen vaje je izmenjava izkušenj in izboljšanje medsebojnega sodelovanja. Letala na Počku izvajajo odmetavanje vadbene inertne bombe BDU-33, naleti pa se bodo nadaljevali tudi na Slunju, kjer bodo letala le simulirala delovanje.

Prav tako so v usposabljanje vključene posadke minometov kalibra 60 milimetrov in havbic kalibra 155 milimetrov, ki bojno delujejo na zemeljske cilje na vadišču Poček. V sklopu vaje so z minometi streljali tudi podčastniki, ki so na usposabljanju za pridobitev vojaške evidenčne dolžnosti minometnika.

Zapore zračnega prostora nad Počkom
Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa v času trajanja vaje potekajo občasne dnevne zapore zračnega prostora na območju osrednjega vadišča Slovenske vojske na Počku, in sicer do 16. septembra v dveh časovnih pasovih, to je od 8.00 do 11.30 in od 12.30 do 15.30.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada Slovenske vojske

Beleženje zadetkov ...

... med streljanjem z minometi kalibra 60 mm.

Pred začetkom streljanja s havbicami kalibra 155 mm je treba preveriti vremenske pogoje.

Artilerijski računalec na svojem mestu.

Havbica takoj po izstrelitvi projektila.

Sv. Barbara – zavetnica artilerijcev.

Usmerjevalci združenega ognja (JTAC) …

… pri skupnem urjenju.

JTAC med komuniciranjem ...

... s pilotom zavezniškega letala F-16 …

… in pilotom letala Slovenske vojske Pilatus PC-9M.