Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Severna Makedonija

Severnoatlantsko zavezništvo je v Severni Makedoniji prisotno od leta 1999, kot posledica krize na Kosovu. V letu 2002 se je formiralo Natovo poveljstvo v Skopju (NATO HQSk), ki je v največjem obsegu štelo več kot 300 zaposlenih. Zaradi napredka na področju obrambnih reform v Severni Makedoniji (na vrhu Nata v Bukarešti leta 2008 je bilo namreč sklenjeno, da se Makedonijo povabi v Nato takoj, ko bo ta razrešila spor glede imena z Grčijo) in zmanjševanja potreb po zaledni podpori sil na Kosovu se prisotnost Nata tudi v Severni Makedoniji zmanjšuje.

Najpomembnejši nalogi NATO HQSk sta podpora Severni Makedoniji pri preoblikovanju obrambno-varnostnega sektorja in pomoč državi na njeni poti približevanja zavezništvu. V zvezi s tem poveljstvo intenzivno sodeluje z makedonskimi ministrstvi za obrambo ter notranje in zunanje zadeve, z makedonskim ministrstvom za transport in komunikacije pa usklajuje Natovo izvajanje programa obnove cestne infrastrukture v Severni Makedoniji (sofinanciranje izgradnje cest in mostov). Naloga poveljstva je tudi podpora Natovim operacijam in misijam na območju Zahodnega Balkana (predvsem KFOR) ter spremljanje uresničitve Ohridskega okvirnega sporazuma, ki je bil podpisan po medetničnem konfliktu leta 2001 med predstavniki albanske skupnosti in predstavniki Makedonije.

Slovenija v NATO HQSk sodeluje od novembra 2009, ko je napotila pripadnika v Natovo svetovalno ekipo (področje logistike).  

Sporočila